Välkommen till Babbel restaurang & bar!

Välkommen till Babbel, du hittar oss på Västerbrogatan15, Borås.
Vår vision med restaurangen är att erbjuda mat i toppklass i en miljö som är stämningsfull och mysig. Vår lokal är indelad i flera små rum som skapar en känsla av att befinna sig i någons vardagsrum. Vi vill att du ska känna dig hemma hos oss!

Babbel Restaurang & Bar är Borås äldsta tapas-restaurang. I våra lokaler har det funnits mat/konditorikultur i 120 år. Här har Boråsare haft sin naturliga träffpunkt sedan 1882. I lokalen finns inredning som vittnar om åren, bland annat våra vackra glasdörrar som är imponerande 120 år gamla.

Babbels fördrink är populär, vi byter recept veckovis.

Historen om tapas

Vissa menar att tapas kom till när spanske kungen Alfonzo X, den vise, (1221-1284) insjuknade. Han var tvungen att äta smårätter och dricka lite vin mellan måltiderna. När kungen tillfrisknade beordrade han följdaktligen att alla värdshus i Kastilien inte fick servera vin om inte det serverades små ”munsbitar” till.

En annan teori är att tapas uppstod pga böndernas och arbetarnas behov att få sig lite till livs för att dom skulle orka arbeta fram till huvudmåltiden. Till dessa ”tapasmellanmål” behövdes vin, för alkoholen stärkte arbetarnas kraft och entusiasm, och på vintern värmdes kroppen upp för att klara av de kalla dagarna på fälten.

När värdshusen runt om i Spanien började servera tapas, täcktes muggen eller glaset över med antingen en skiva lufttorkad skinka, ”jamón”, eller en ostskiva. Anledningen var att undvika att insekter och annan ”ohyra” skulle trilla ner i vinet och att gästerna skulle äta någonting till alkoholhaltiga drycker, så som Alfonzo den vise hade beordrat. Detta var ursprungshistorien till ”la tapa”, ordet är djupt rotat i spansk tradition – en matbit som täcker vinglaset..

© 2013| BBQ theme